Varje reklambyrå vet att människor agerar inifrån, genom känslor och tankar. Vi behöver ha bättre koll vad som gör att vi agerar som vi gör för att kunna göra medvetna val.

Att stärka elevens inre drivkraft, den energi som gör ansträngningen värd att utföras skapar så mycket glädje och nyfikenhet för livet i stort. Det finns en stark koppling mellan självkännedom och insikten om den kraft som vi tar oss framåt med. Egna och högst personliga kunskaper och talanger har stor påverkan på våra liv. Men hur får vi reda på och hur vet vi vår egen kapacitet? Svar: Oftast vet vi, själva, innerst inne, vår kapacitet men vi behöver fokusera och under lugn och utan stress, lyssna inåt på vad vi själva verkligen känner, tänker och tycker. Schematid skapad för medveten och strukturerad reflektion leder till personlig utveckling vilket gör elever medvetna och ökar deras egna kunskaper om egna, högst personlig, känslor, tankar och handlingar påverkar deras livsval, nu och i framtiden. Känslan tar ut riktningen och tanken/förnuftet tar vid till handling som påverkar livet och förändrar. Självreflekterande arbete ökar förståelsen om egna talanger men också om tillkortakommanden.

Ett reflekterande synsätt kombinerat med moraliska insikter ger trampolineffekter i framtiden. Viktiga frågor inom Lär känna dig själv: Vad gör mig arg, ledsen, rädd eller glad? När blir jag avundsjuk? I vilka sammanhang tappar jag kraft? Hur upplever jag mig själv när jag törs vara mig själv? Hur ser jag på framtiden? Är det med oro eller med tillit? Vad vill jag skapa med mitt liv? Eller den eviga frågan: Vem är jag?

Varje individ har en stor utvecklingspotential som behöver upptäckas och undersökas. Frågorna är viktiga att ställa och ges egna svar… annars kommer någon annan att besvara dem vilka förmodligen kommer att vara felaktiga och vi riskerar att upprepa misstag, som vi gjort, som familjen gjort, som samhällen gjort istället för att gå vidare och förnya och växa inifrån.

Den kategori som är mycket lämplig som lärare inom blivande skolämnet Lär känna dig själv är fritidspedagogen vilken innehar en hög pedagogisk utbildning och kompetens.